Navrátilci z Ukrajiny sa stále neúspešne dožadujú vyšších dôchodkov

25.10.2005 Prešov

Prešov 25. októbra (TASR) - Aktualizáciu Zmluvy SR s Ukrajinou o sociálnom zabezpečení podpísanú v roku 2000 s cieľom zlepšiť dôchodkové príjmy navrátilcov z...
Prešov 25. októbra (TASR) - Aktualizáciu Zmluvy SR s Ukrajinou o sociálnom zabezpečení podpísanú v roku 2000 s cieľom zlepšiť dôchodkové príjmy navrátilcov z Ukrajiny požaduje občianske združenie Koordinačný výbor reoptantov (KVR) SR so sídlom v Prešove. Na dnešnej tlačovej konferencii tajomník KVR Štefan Kruško informoval, že problém sa týka asi 40 ľudí a ich rodín, ktorí prišli do rôznych lokalít SR po nešťastí v Černobyľskej elektrárni.

KVR upozorňoval na túto negatívnu situáciu už niekoľkokrát. S požiadavkami o nápravu však nepochodil. \"Neurobil sa žiaden krok napriek tomu, že pán Július Brocka, predseda výboru Národnej rady sľúbil, že bude veci riešiť individuálne, \" dodal tajomník KVR. Podľa analýz, ktoré dal KVR vypracovať, je spomínaná zmluva diskriminačná na teritoriálnom a etnickom princípe.
Presídlenie týchto navrátilcov zväčša so slovenskými rodovými koreňmi sa skončilo v roku 1998. Podľa medzištátnej zmluvy súčet dôchodkov vychádza na jednu osobu 2500 Sk, čo nie je príjem, z ktorého sa dá vyžiť. Problém je v tom, že slovenská a ukrajinská strana si rôzne vykladajú také pojmy ako je životné minimum a minimálnych dôchodok.
Kruško povedal, že KVR začne konať aj súdnou cestou. V mene poškodených pripravuje žalobu na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR za jeho \"neochotu aktualizovať zmluvu, ktorá je už v mnohých paragrafoch neplatná\".
Najsmutnejšie je, že viacerí navrátilci rozmýšľajú o odchode do miest, skade utekali - do zóny zamorenej radiáciou po výbuchu v ukrajinskej elektrárni.
 

Vyberte región